събота, 15 октомври 2011 г.

Бисквитена сряда




Тук, в Белгия, в сряда училищата и градините са до обяд. За моят малчо този ден е почивен- не си струва цялата дандания около сутрешното мъчително събуждане, оправяне и тътрене до градината само за 3 часа. Много често се случва времето да е лошо и да вали, и няма как да ходим на разходка.
Тогава с моето другарче си правим бисквитки. Почти винаги използвам едно и също тесто, сменям само допълните вкусове: в този случай бяха бонбонки М&М, но стават и с шоколодов чипс, стафиди, накълцани на ситно меки карамелени бонбони, ядки...Бисквитките са по-вкусни и мекички на следващия ден.



Бисквитки с М&М

за около 25 солеми бисквитки:

230 гр. меко масло
150 гр. захар
150 гр. кафява захар
2 яйца
1 пак. ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
330 гр. брашно
200 гр. М&М

Загряваме фурната на 180*Ц.
Разбиваме маслото, бялата, кафявата, ваниловата захар и яцата до получаване на бледа, кремообразна смес.
Пресяваме заедно брашното, солта и бакпулвера.
Прибавяме постепенно при маслото и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Накрая прибавяме бонбонките, като оставяме част от тях за украса.
С помоща на лъжица правим топки от тестото и ги подреждаме в тавичка.
Притискаме ги леко и украсяваме с няколко бонбончета.
Печем за окло 12-15 мин.



сряда, 12 октомври 2011 г.

Есенна фокача



Идеята за тази фокача се роди благодарение на една крадлива котка. Бях си запланувала да правя пилешки рула със смокини и козе сирене, но така си останах само с плановете...
Никога не готвя месо, директно извадено от хладилника . Винаги го оставям за около час на стайна температура. Та така злополучните пилешки филенца си чакаха кротко реда върху кухненския плот, а мъжете в къщи трябваше да ги пазят от котарака, докато аз отида за смокини. Е, не успяха да ги опазят- докато се гонят със сабите, котката видяла сметката на пилето :)

за тестото:
500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
320 мл. топла вода

гарнитура:
2 смокини
1 круша
150 гр. свежо козе сирене
2 с.л. мед
свежа мащерка
сол, едро смлян черен пипер, зехтин

Замесваме тесто и го оставяме да втаса 1 час.
Покриваме тава с пекарска хартия и върху нея разстиламе тестото. Поръсваме със зехтин и оставяме да втаса за още 15 мин.
Нарязваме крушата и смокините на тънки ленти и покриваме с тях фокачата.
Отгоре подреждаме парченца козе сирене и поръсваме с мед.
Овкусяваме със сол, черен пипер и прясна мащерка.
Печем в предварително загрята на 220*Ц фурна за около 30 мин.


петък, 7 октомври 2011 г.

Картофки "Дафиноа"


1 кг. картофи
500 мл. готварска сметана
2 скл. чесън
50 гр масло
2 с.л. галета

Обелваме картофите и ги нарязваме на възможно най-тънки кръгчета.
Овкусяваме ги със сол и черен пипер.
Счукваме чесъна на пюре и го смесваме със сметаната.
Подреждаме картофите в подходящ съд и ги заливаме със сметаната.
Нарязваме маслото на кубчета и го разпределяме върху картофите.
Накрая поръсваме с галета.
Печем в предварително загрята на 180*Ц фурна.

сряда, 5 октомври 2011 г.

Сос Беарнез




3 с.л. бял оцет
2 с.л. вода
1 дафинов лист
няколко стръка естрагон
1 малък шалот, нарязан на ситно
5 зрънца черен пипер
115 гр. меко масло
2 жълтъка
1 с.л. накълцани на ситно естрагон и див лук

Слагаме в касерола оцета, водата, шалота, естрагона, пипера, щипка сол. Слагаме на слаб огън и редуцираме, докато течността остане на половина. Прецеждаме и оставяме да се охлади напълно.
Разбиваме жълтъците и охладения ароматен оцет на водна баня, докато сместа започне да побелява.
Започваме бавно да добавяме маслото, лъжица по лъжица, като бъркаме непрекъснато.
Когато соса е готов, прибавяме свежите подправки.
Сервираме с печено месо или риба.
* Много е важно водата от банята да не докосва съда в който приготвяте соса, иначе рискувате да си сготвите омлет.