понеделник, 27 февруари 2012 г.

Пилешки крилца по тунезийски



Рецепта номер 2 от

4 с.л. хариса
2 с.л. зехтин
16-20 бр. пилешки крилца
4 червени портокала
сол
пудра захар
пресен кориандър

Смесваме в голяма купа зехтина и харисата.
Прибавяме крилцата, разбъркваме добре и оставяме да се мариноват за около час.
Изпичаме крилцата на грил тиган.
Нарязваме портокалите на четвъртинки, поръсваме ги с малко пудра захар и запичаме за кратко в тигана, където сме пекли месото.
Сервираме крилцата поръсени с накълцан пресен кориандър и с парченца портокал.

*ако нямате червени портокали, просто ги заменете с обикновени.


Хариса


Хариса е широко разпространен в Северна Африка лют сос.
Сервира се с печени меса, риби, кускус...

1 червена пиперка, изпечена и обелена
1 ч.л. смлян ким
60 гр. сухи люти чушки, накиснати във вода
3 скл. чесън
30 гр. смлян кимион
60 мл зехтин
сол

Нарязваме на дребно пиперката и изцедените от водата люти чушки.
Слагаме ги заедно с всички останали продукти в блендер и смиламе до получаване на гладка паста.

неделя, 26 февруари 2012 г.

Куку



6 бр. пилешки бутчета, горна и долна част
3/4 ч.л. джиндър на пудра
50 гр. сух мунг боб (папуда на български, според Уикипедия)
4 с.л.олио
2 глави лук
2 скл. чесън
5 малки домата
1 зелена люта чушка
2 с.л. лимонов сок
300 мл. неподсладено кокосово мляко
пресен кориандър
сол и черен пипер

Поръсваме пилето с джиндъра, солта и пипера и оставяме да се маринова на хладно място..
Варим боба около 35 мин, изцеждаме го от водата и го пюрираме.
Загряваме олиото в дълбок съд и запържаме пилето от всички страни.
Изваждаме го и на негово място слагаме ситно нарязаните лук и чесън.
Запържваме за около 5 мин.
Прибавяме нарязаните чушка и домати, бобеното пюре , лимоновия сок и кокосовото мляко.
Оставяме да покъкри за 5 мин. на слаб огън.
Прибавяме пилето и оставяме да се готви още около 30 мин., или докато се свари месото.
Сервираме кърито поръсено с пресен кориандър и сварен ориз за гарнитура.


Кения


Миди с бяла бирa






1 кг. миди- вонголе, черни..каквито имате
200 мл. бяла бира
малка връзка магданоз
2-3 скл. чесън
сол



Първо накълцваме магданоза и чесъна на много ситно.
В голям съд загряваме малко растително олио и прибавяме добре измитите и почистени миди.
Наливаме бирата, посоляваме и добавяме магданозено-чесновата смес.
Когато мидите се отворят са готови.
Ако има миди, които не са се отворили ги изхвърляме, негодни са за консумиране.

събота, 25 февруари 2012 г.

Мммммммм... майонеза




за 500 мл. майонеза

2 жълтъка
1 с.л. горчица
2 с.л. лимонов сок или бял оцет
400 мл. олио
сол

Разбиваме в купа жълтъците, горчицата и 1 ч.л. вода.
Започваме да наливаме внимателно олиото на много тънка струйка, като бъркаме непрекъснато. Продължаваме така докато жълтъците поемат всичкото олио. Овкусяваме готовата майонеза със сол и лимонов сок.

*Аз разбивам майонезата на ръка, незнайно защо с миксера не ми се получава.
*Много е важно продуктите да са със стайна температура.