неделя, 29 юли 2012 г.

Пиле Карахи/ Karahi



1 кг. пилешко месо
500 гр. домати
2 зелени люти чушки
2 скл. чесън
малко парче джинджифил+ за гарниране
1ч.л. кимион на зърна
1 ч.л.(лют) червен пипер
черен пипер

Начукваме в хаванче чесъна, джинджифила и зрънцата кимион.
Пилето нарязваме на порции, доматите на дребни кубчета ( а ако не сте мързеливи като мен, може и да ги обелите :)  )
Почистваме чушките от семната и ги нарязваме на едро.
Загряваме мазнина в дълбок съд. Прибавяме чесновата паста и зелените чушки.
Запържваме за кратко и изваждаме чушките.
Прибавяме пилето, поръсваме със сол, червен и черен пипер.
Разбъркваме добре и прибавяме доматите.
Намаляме огъня до бавен, захлупваме съда и оставяме да се готви, докато ястието остане на мазнина и месото е сварено.
Сервираме ястието гарнирано  със зелена чушка, нарязан на тънки жулиени джинджифил и магданоз/кориандър.

*Ястието е широко разпространено и в Пакистан.


Lasary Voatabia или Мадагаскарска доматена салса


Когато излизаме да хапваме навън, почти винаги търсим да опитаме нещо ново. Вчера открихме в Брюксел малко ресторанче, което предлага Мадагаскарска кухня. Хапнахме много вкусни и ароматни ястия, като пиле с кокос и къри, свинко с мадагаскарски боб, телешко в сос от някакви зелени листа, на които им забравих името. Сервираха ни и салса от домати и  лайм, която толкова много ми хареса, че днес си я приготвих у дома :)

2 домата
1 стрък зелен лук
1 лайм
няколко капки чили сос или Кайенски пипер
1/2 с.л. олио
сол
пресен кориандър по желание

Почистваме доматите от семките и ги нарязваме на дребни кубчета.
Нарязваме зеления лук на ситно.
Настъргваме на ситно кората от лайма и изцеждаме сока  му.
Смеваме в купа всички продукти и оставя ме да се охлади за 1-2 часа.
Сервираме със всякакви готвени и печени меса.