вторник, 26 февруари 2013 г.

Сладкиш "Леля Кристин"/ Tante Christinekoek




Един забравен белгийски сладкиш, рецептата за който изрових от архивите на свеки. Много е вкусен, с текстура на нещо между сладкиш и кремче :)

300 гр. стар бял хляб, без кората
500 мл. топло прясно мляко
200 гр. захар
4 яйца
1 пак. ванилова захар
1 пак. ванилов пудинг на прах (46гр.)
кората от 1 портокал
1 ч.л. бакпулвер
500 гр. ябълки

Накисваме хляба в млякото и разбъркваме с вилица до получаване на хомогенна смес.
Обелените и почистени ябълки разделяме на 2 равни части: едната част режем на дребни кубчета, другата на тънки резенчета.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци и разбиваме белтъците на сняг.
Прибавяме всички продукти при хляба заедно с кубчетата ябълка.
Накрая прибавяме внимателно белтъците.
Изсипваме сместа в намаслена 24 см. разкопчаваща се форма и подреждаме резенчетата ябълка отгоре.
Печем в загрята на 150 гр. фурна за около 45- 60 мин.
Сервираме сладкиша поръсен с пудра захар.