събота, 18 май 2013 г.

Ягодова Маргарита




за около 4 коктейла:

150 мл. текила
50. мл. портокалов ликьор
сока от 2-3 лайма
2 с.л. тръстикова захар
500 гр. ягоди

Почистваме ягодите и ги нарязваме на дребни парченца.
Слагаме ги в блендер заедно с всички останали продукти.
Смиламе до получаване на гладка смес.
Сервираме в чаши, в които има по няколко кубчета лед.

понеделник, 13 май 2013 г.

Картофен хляб


500 гр.картофи
4 ч.ч. брашно ( 1ч.ч.= 236мл)
120-140 мл. от водата, в която са варени картофите
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
25 гр. жива мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. брашно

Сваряваме картофите в леко подсолена вода.
Когато поизстинат ги белим и мачкаме на пюре.
Смесваме маята със захарта. Когато се втечни прибавяме 2 ч.л. брашно.
Смесваме в голяма купа брашното, солта и картофите.
Прибавяме маята и картофената вода при брашното.
Замесваме тесто и когато тестото започне да се отделя от стените на съда, прибавяме олиото.
Продължаваме да месим още 5- 10 мин.
Намасляваме чиста купа, слагаме вътре тестото и покриваме със свежо фолио.
Оставяме да втаса около 35 мин., докато удвои обема си.
Върху набрашнена повърхност притискаме тестото до получаване на овална форма.
Започжаме да завиваме на руло, като подпъхваме краищата леко на вътре.
Преди да завършим рулото, поръсваме с брашно последната част и разтягаме леко.
Завиваме рулото и го оформяме на топка.
Слагаме топката върху набрашнена кърпа и оставяме да втаса за още 35 мин.
През това време загряваме фурната на 240*Ц.
Слагаме вътре чугунена тенджера и оставяме да загрява във фурната, докато втасва тестото.
Слагаме тестото в горещата тенжера, захлупваме и печем 25 мин.
Махаме капака и печем още 20 мин. на 230*Ц.


Хлябът е невероятен! Мекичък като памуче и с хрупкава коричка :)
http://www.homecookingadventure.com

неделя, 12 май 2013 г.

Коктейл "Pisco sour"


за 2 коктейла

100 мл. писко*
50 мл. захарен сироп
50 мл. сок от лайм
1 белтък
канела

Слагаме в 2 коктейлни чаши по няколко кубчета лед.
Слагаме в блендер пиското, сока от лайм, захарния сироп и белтъка.
Разбиваме за около 10 секунди.
Разпределяме в чашите и поръсваме с канела.

*Това е традиционния алкохол на Чили и Перу, който представлява вид бренди, дестилирано от ферментирал гроздов сок. Най-използваният сорт грозде, от който се произвежда писко е Мускат, внесен от Испания по време на колонизацията. Алкохолното съдържание на писко е от 30% до 50%. И Перу, и Чили претендират да са неговите оригинални производители. И двете може би са прави тъй като първата дестилация на брендито е направена от испанските колонизатори, чиято колония в Южна Америка обхващала територията на днешно Перу и част от земите на днешно Чили. След като колонията се разпада и двете държави се разделят като автономни, те продължават да произвеждат писко и спора им продължава до ден днешен. Спор има и за произхода на името му – дали от малка птичка обитаваща долина в Перу или пристанищния град Писко в Перу, откъдето се е изнасяло брендито с кораби, а може би и от големи глинени делви наречени писко, в които се извършвала ферментацията на гроздето.
http://www.rakiyata.com

петък, 3 май 2013 г.

Лиежка салата




500 гр.дребни картофи
300 гр. зелен боб
250 гр. бекон
2 големи домата
1 голяма глава лук
магданоз
зехтин
оцет

Варим картофите в подсолена вода. Белим ги и ако са по-големички, ги режем на кубчета.
Бланшираме зеления боб в подсолена вода и го прибавяме при картофите.
Нарязваме бекона на едри кубчета и го запържваме до златисто.
Нарязваме лука и доматите на едро.
Прибавяме ги заедно с бекона при картофите.
Овкусяваме със сол, черен пипер, зехтин и оцет на вкус.
Върви идеално с ледено- студена ракия :)

Количеството на продуктите е ориентировъчно- слагате колкото имате и колкото искате.