сряда, 5 октомври 2011 г.

Сос Беарнез




3 с.л. бял оцет
2 с.л. вода
1 дафинов лист
няколко стръка естрагон
1 малък шалот, нарязан на ситно
5 зрънца черен пипер
115 гр. меко масло
2 жълтъка
1 с.л. накълцани на ситно естрагон и див лук

Слагаме в касерола оцета, водата, шалота, естрагона, пипера, щипка сол. Слагаме на слаб огън и редуцираме, докато течността остане на половина. Прецеждаме и оставяме да се охлади напълно.
Разбиваме жълтъците и охладения ароматен оцет на водна баня, докато сместа започне да побелява.
Започваме бавно да добавяме маслото, лъжица по лъжица, като бъркаме непрекъснато.
Когато соса е готов, прибавяме свежите подправки.
Сервираме с печено месо или риба.
* Много е важно водата от банята да не докосва съда в който приготвяте соса, иначе рискувате да си сготвите омлет.

8 коментара:

  1. Един от любимите ми сосове! Досега не съм се престрашавала да го направя, но твоето описание го прави да изглежда лесен и достъпен :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Еос, благодаря :)

    Мира, наистина е много лесно , само да му хванеш цаката :) Маслото и яйцата трябва да са на стайна температура и много да се внимава с водната баня. Аз оставям водата да къкри много леко, колкото да има пара. Също така маслото трябва да се разбива много добре, преди да се добави новата доза.

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина рерфектен,а снимката е уникална:)

    ОтговорИзтриване
  4. Наде,много ми е драго,че си отново сред нас!А сосът е великолепен!И аз не съм се престрашавала до сега да го направя.

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Ако има едно място, което никога няма слаба публикация, то това е твоето кътче. Прекрасно, стилно, нежно, вкусно и изискано- както винаги в твой стил.

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсир, Буба много ви благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за този невероятен сос, който сте направили и това, което ми прави силно впечатление е невероятната гъстота, или консистенция до която сте стигнали.Лично аз се съмнявам, че ще успея да постигна същият ефект, но обещавам, че ще опитам и ще пиша.Всичко изглежда приятно и лесно , но да видим на практика как е.Подправките са супер.Очакваме и още ваши кулинарни предложения.

    ОтговорИзтриване