Преди време бях правила тази торта в навит вариант, но тогава не ползвах рецепта за истинско Червено кадифе, а правих пандишпанови блатове, към които добавих червена боя.
Реших да направя оригиналната версия за 8-ми март. Хванах дечко за ръка и тръгнахме да купуваме нужните продукти. Точно тогава в кварталното ни мазгазинче нямаше buttermilk , но казах си -нищо! ще го заместя с прясно мляко и оцет.
Прибрахме се вкъщи и запретнахме ръкави с моят помощник-готвач ( 3г.и 6м.). Опекохме блатовете, направихме глазурата и почна сглобяването на тортата. Помощникът ми се ядоса, че не му давам да маже сам тортата, почна да ръкомаха яростно и ПЛЬОС-купата с глазурата обърната на пода. Честно ви казвам, направо ми се дорева.
Нямах достатъчно продукти за направата на нова глазура, а и не ми се търчеше отново до магазина. Сетих се, че имам сметана и бял шоколад, и направих ганаш. Този път оставих малчо да си маже на воля, нека се учи от рано:) ( на това се дължи и рошавия външен вид на тортата)
2 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 ч.л. какао
1 ч.ч. buttermilk* със стайна Т
2 големи яйца със стайна Т
червена боя ( ако използвате течна добавяте пти течните продукти, ако е на прах-при сухите)
1 ч.л. бял оцет
1 ч.л. ванилов екстракт
*може да се замени с: към 1 ч.ч. прясно мляко добавете 1 ч.л. оцет и оставете да престои 10 мин.
глазура:
450 гр. размекнато крема сирене
4 ч.ч. пресята пудра захар
220 гр. меко масло
2 бр. ванилова захар
Загряваме фурната на 175*Ц
Намасляваме 3 кръгли форми с диаметър 24 см.
В купа пресяваме заедно брашното, захарта, содата, солта и какаото.
В друга купа смесваме "мокрите" продукти.
Прибавяме "сухите" продукти при течните.
Разбиваме с миксер докато сместа се хомогенизира, не повече.
Разпределяме сместа в трите форми и печем за 30 мин.
Слагаме блатовете да се охладят върху решетка.
Преди да сглобим тортата блатовете трябва да са напълно изстинали.
Глазура:
Разбиваме купа продуктите за глазурата на най-бавната степен на миксера.Когато сместа се хомогенизира увеличаваме скороста на висока и разбиваме около 5 мин. до получаване на лека и пухкава маса.
Слагаме блат върху поднос, намазваме с крем, поставяме отгоре втори блат, намазвамее с крем, поставяме последния блат и намазваме цялата торта с останалия крем.
По желание поръсете със счукани орехи.
foodnetwork.com
Прекрасен блог ,поздравления!
ОтговорИзтриванеС пожелание да го изпълваш с много вкусни и красиви рецепти!
Много балагодаря, Надя :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти всичко най-добро!
Страхотна кадифена торта. Малчо се е справил блестящо с мазането и е придал много артистично-небрежен вид на тортата.
ОтговорИзтриванеС пожелания за още много такива вкусни неща в блога !
Успех ! :)
Magiosnika, много благодаря за хубавите пожелания :)
ОтговорИзтриванеТортата е невероятна!
ОтговорИзтриванеИмате ли някаква идея от каде мога да я поръчам в София? Мама има ройден ден на 10 Септември и искам да я изненадам с нещо такова!
е-маилът ми е :
dimitrova_kally@yahoo.co.uk
Здравей! Тортата ти е страхотна! Много ми хареса, но имам въпросче. Мога ли с тази рецепта да направя блатовете и с други цветове (като торта Дъга) и проблем ли ще е ако пропусна какаото? Благодаря ти предварително :)
ОтговорИзтриванеЗдравей :) Не съм пробвала, но предполагам, че ще стане. В интернет съм срещала тортата в бял, син, зелен и какъв ли не още цвят.
ИзтриванеХубав ден :)
Здравейте! Тортата изглежда вкусна, но искам да споделя, че преди няколко дни опитах(за първи път в живота си)домашна триетажна торта "Червено кадифе". Беше с уникална украса и страхотна глазура, без грам изкуствена червена боя в крещящо - червените си блатове. Ей на това му казвам аз - майсторлък, то.... с боя всеки може. Поздрави: )
ОтговорИзтриванеЕ, то и без боя се приготвя много лесно. Вместо боя се слага червено цвекло и готово ;)
ИзтриванеПоздрави :)