сряда, 12 октомври 2011 г.

Есенна фокача



Идеята за тази фокача се роди благодарение на една крадлива котка. Бях си запланувала да правя пилешки рула със смокини и козе сирене, но така си останах само с плановете...
Никога не готвя месо, директно извадено от хладилника . Винаги го оставям за около час на стайна температура. Та така злополучните пилешки филенца си чакаха кротко реда върху кухненския плот, а мъжете в къщи трябваше да ги пазят от котарака, докато аз отида за смокини. Е, не успяха да ги опазят- докато се гонят със сабите, котката видяла сметката на пилето :)

за тестото:
500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
320 мл. топла вода

гарнитура:
2 смокини
1 круша
150 гр. свежо козе сирене
2 с.л. мед
свежа мащерка
сол, едро смлян черен пипер, зехтин

Замесваме тесто и го оставяме да втаса 1 час.
Покриваме тава с пекарска хартия и върху нея разстиламе тестото. Поръсваме със зехтин и оставяме да втаса за още 15 мин.
Нарязваме крушата и смокините на тънки ленти и покриваме с тях фокачата.
Отгоре подреждаме парченца козе сирене и поръсваме с мед.
Овкусяваме със сол, черен пипер и прясна мащерка.
Печем в предварително загрята на 220*Ц фурна за около 30 мин.


8 коментара:

  1. Бре,че котка,тя цял тигър ще излезе :)).
    Идеята ти са пилешкото е вълшебна,както и фокачата,която си сътворила!
    Сърдечен поздрав,Наде!

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсирче, горе-долу е колкото тигър и може да изяде повече месо дори и от мен :))))
    Сложих снимка на пакостника, да го видите какъв е шишко.
    Хубав ден и поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  3. Влюбих се и във фокачата и в тигъра, но май най-вече в него :) Имам съвсем същия вкъщи и като цвят и като характер. Голям е пакостник, но много си го обичаме и може би затова е разглезен до безобразие! А снимките представят рецептата толкова изкушаващо, че не знам сега как ще мога да намеря смокини :) Хубав есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Наде, всяко зло за добро :). Много ти е готин тигъра :). Фокачата ти изглежда страхотно и само мога да си представя колко е ароматна :). С теб сме били на една вълна тези дни - и аз се забавлявах с едни смокини и сирене :).
    Хубава вечер и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Фокачата изглежда страхотно! Тия смокини...:-)
    Записвам си!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. :) наистина сте били на една вълна с Мира - нямате милост вие!! Бива ли така по нощите да съблазнявате хората с подобни чудни изкушения?? Пицата изглежда фантастично!! А котето е мнооого сладко - и ние преди си имахме един сив дзвер - кръстоска между котка и змей :)) и много ни липсва... Хубави почивни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. А така както се е излегнал дава вид на съвсем примерен и кротък котарак, калпазанинът му с калпазанин...обаче пък благодарение на него си ни поднесла едно пиршество на вкуса, поздравления, Наде и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Надя, безкомпромисна си..човек може да огладнее като влезе при теб. Уютно и вкусно!

    ОтговорИзтриване