събота, 1 септември 2012 г.

Експресен шоколадов мус

Сигурна съм, че във всяко семейство има поне по 1 шокохолик. Аз не обичам шоколад, или пък каквито и да е сладки неща, но си имам две деца у нас ( едното си го родих, второто ми е подарък от свекървата :)) ), които все ми реват да им забъркам нещо шоколадово. Ама единият не искал да е торта, другият да било нещо креместо...няма угодия! Ровейки се из интернет за нещо бързо, лесно,креместо и не-тортесто, попаднах на тази рецепта на моята любимка Ниджела Лоусън.  Горещо ви я препоръчвам- няма сурови яйца, приготвя се за 10 минути и след около час е готов за хапване :).


150 гр. маршмелоус
20 гр. меко масло
250 гр. тъмен шоколад
60 мл. гореща вода
284 мл. пълномаслена  сметана
1 ч.л. ванилова есенция

Сложете в дълбок съд шоколада, бонбоните, маслото и водата.
Разтопете ги на бавен огън, като бъркате непрекъснато..
Ако маршмелоусите са ви по-големички ги нарежете на дребни парченца, защото се топят доста по- бавно от шоколада.
В купа разбийте сметана и ванилията на стегнат крем.
Внимателно прибавете сметаната при шоколадовата смес.
Изсипете в чашки или купички и оставете да се охлади за около час.

Nigella Lawson