понеделник, 13 май 2013 г.

Картофен хляб


500 гр.картофи
4 ч.ч. брашно ( 1ч.ч.= 236мл)
120-140 мл. от водата, в която са варени картофите
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
25 гр. жива мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. брашно

Сваряваме картофите в леко подсолена вода.
Когато поизстинат ги белим и мачкаме на пюре.
Смесваме маята със захарта. Когато се втечни прибавяме 2 ч.л. брашно.
Смесваме в голяма купа брашното, солта и картофите.
Прибавяме маята и картофената вода при брашното.
Замесваме тесто и когато тестото започне да се отделя от стените на съда, прибавяме олиото.
Продължаваме да месим още 5- 10 мин.
Намасляваме чиста купа, слагаме вътре тестото и покриваме със свежо фолио.
Оставяме да втаса около 35 мин., докато удвои обема си.
Върху набрашнена повърхност притискаме тестото до получаване на овална форма.
Започжаме да завиваме на руло, като подпъхваме краищата леко на вътре.
Преди да завършим рулото, поръсваме с брашно последната част и разтягаме леко.
Завиваме рулото и го оформяме на топка.
Слагаме топката върху набрашнена кърпа и оставяме да втаса за още 35 мин.
През това време загряваме фурната на 240*Ц.
Слагаме вътре чугунена тенджера и оставяме да загрява във фурната, докато втасва тестото.
Слагаме тестото в горещата тенжера, захлупваме и печем 25 мин.
Махаме капака и печем още 20 мин. на 230*Ц.


Хлябът е невероятен! Мекичък като памуче и с хрупкава коричка :)
http://www.homecookingadventure.com

7 коментара:

  1. Изглежда невероятно апетитен!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина изглежда страшно вкусен! Като хляб по учебник - с тази непринудено разпукана корица!

    ОтговорИзтриване
  3. Коричката му е чудесна!
    Не за първи път чета рецепта с картофи и вече
    ми предизвиква любопитството!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Хлябът е чудесен, поздравления! Трябва да се опита! Мерси за рецептата, хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Направете хляба ви изглежда много хубаво, благодаря ти.

    ОтговорИзтриване