четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Тарта с козе сирене, цвекло и гъби


за тестото:
200 гр. брашно
140 гр. студено масло, нарязано на малки кубчета
1/2 ч.л. сол
4-5 с.л. ледено-студена вода

Пресяваме брашното и солта в купа. Прибавяме маслото и започваме да претриваме брашното и маслото с върховете на пръстите до получаване на трохи. Прибавяме водата, омесваме много бързо и оформяме топка. Завиваме я в свежо фолио и оставяме поне за половин час в хладилника. 

За плънката:
2 глави сварено червено цвекло
1 голяма глава лук
250 гр. пресни печурки
1 с.л. оцет балсамико
суха мащерка
100 гр. свежо козе сирене
2 яйца
250 мл. сметана
орехи

Разточваме тестото на кръг, малко по-голям от размера на формата, в която ще печем тартата.
Прехвърляме тестото в намаслената форма и го притискам- хубаво да полепне по дъното и стените на съда. Покриваме тестото с пекарска хартия и изсипваме върху него един пакет сух боб. Печем в предварително загрята на 180Ц фурна за около 15 мин. Вадим от фурната, махаме боба и оставяме да се охлади, докато приготвяме плънката.

В дълбок съд загряваме 2 с.л. зехтин. Режем лука на полумесеци и го задушаваме в зехтина за около 5 мин. Прибавяме и гъбите и пържим, докато гъбите придобият златист цвят. Овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и балсамов оцет. Оставяме за още няколко минути на огъня- малко да се карамелизират зеленчуците с оцета.

В съд разбиваме сметаната с яйцата, сол и черен пипер. Цвеклото режем на едри кубчета.

На дъното на изпечената и охладена черупка за тартата разпределяме гъбената смес, отгоре и цвеклото, натрошеното козе сирене и орехите. Накрая изсипваме сметановата смес. Печем 35-40 мин. в загрята на 180Ц фурна.
Оставяме тартата да се охлади за около 15 мин. преди да сервираме.



1 коментар: