понеделник, 27 август 2012 г.

Попска яхния със свинско месо


1 кг. свинско месо
1 кг. дребни лукчета( арпаджик)
1 ч.л. червен пипер
3-4 с.л. олио
2 дафинови листа
2 глави чесън
150 мл. червено вино
1 ч.л. доматено пюре

Първо почистете лукчетата!
Сложете лукчетата в купа и ги залейте с вряла вода ( така се белят по- лесно).
Оставете да се запарят 1-2 минути.
Въоръжете се с цялото търпение ,на което сте способни и си пуснете епизод от любимия ви сериал.
Гледайки филма почвате да белите лукчетата :)
Когато сте готови с горната процедура нарежете месото на малки хапки.
Сложете ги в тенджера и ги покрийте с арпаджика.
Посолете на вкус, поръсете с червен пипер, прибавете дафиновите листа, скилидките чесън и мазнината.
Налейте топла вода, колкото да покрие продуктите и варете под похлупак на бавен огън.
Когато месото започне да омеква ,налейте виното и  доматеното пюре ( разтворено в малко топла вода).
Варете на тих огън, докато яхнията остане на мазнина.

* В оригиналната рецепта е написано 1 кафеена чашка мазнина. Моята кафеена чашка събира 300 мл, а това си е доста сериозно количество, така че слагах мазнината на око :)
   Мисля, че 3-4 с.л. са напълно достатъчно, особено ако ползвате по-мазничко месо.

"Българска традиционна кухня"

2 коментара:

  1. Старата вкусна попска яхния!
    А се изсмях от сърце на оригиналното предложение да се пусне сериал, докато се почисти арпаджика :)

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм я правила, поради простата причина, че не ми се чисти толкова лук.
    А при теб изглежда уникална вкусотия.

    ОтговорИзтриване