вторник, 8 март 2011 г.

Пълнени домати със скариди








Предлагам ви едно от най-популярните и обичани ястия в Белгия. Едва ли има ресторант тук, в чието меню да не фигурира тази вкусотия.Главна роля в нея играят сивите скариди- тези малки съкровища, типични за Северно море. Ако имате възможността да се разходите из крайбрежните градчета в Белгия със сигурност ще видите насядали по кафенетата хора, пиещи бира и чоплещи нещо в найлонови торбички. Това в торбичките са именно тези скаридки, прясно уловени сутринта от местните рибари.



Препоръчвам ви да приготвите това ястие през лятото, когато има добре узрели и сочни домати. Ако нямате сиви скариди можете да ги замените и с други, ако са по-големи ги нарежете на дребни парченца.

5 големи домата
500 гр. почистени сиви скариди
+/- 200 гр. майонеза
ситно нарязан зелен лук
ситно нарязан магданоз
ситно нарязана кисела краставичка
лимонов сок
сол, черен пипер

Изрязваме горната част на доматите.
С помощта на малка лъжичка ги издълбаваме, като внимаваме да не ги разкъсаме.
В купа смесваме всички останали продукти и с тази смес пълним доматите.
Сервираме със зелена салата.






2 коментара:

  1. О, това звучи страхотно, а и е доста ефектно предястие, задължително ще опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня, наистина е много вкусно, особено ако си любител на морски деликатеси.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване