събота, 4 август 2012 г.

Tavë Kosi (Агнешко по албански)





Tavë Kosi е националното ястие на Албания. Приготвя се от агнешко месо, запечено  с млечна заливка. Моето семейство го хареса много, надявам се да ви допадне и на вас :)

500 гр. агнешко месо
2 с.л. масло
2 с.л. ориз
брашно
сол, черен пипер

заливка:
1 с.л. брашно
2 с.л. масло
500 гр кисело мляко
3 яйца
сол

Нарязваме месото на  средно големи парчета.
Овкусяваме със сол, черен пипер и ги овалваме в брашно.
Загряваме в тиган маслото и запечатваме месото от всички страни.
Прибавяме ориза, запържваме за още 1 минута и сваляме от огъня.
Приготвяме заливката:
В купа разбъркваме млякото и яйцата до хомогенна смес.
Загряваме маслото в дълбок съд. Прибавяме брашното и запържваме за около минута, като бъркаме непрекъснато.
Прибавяме млечната смес, овкусяваме със сол и сваляме от огъня.
Подреждаме месото в тавичка, заливаме с млечната заливка и печем в загрята на 200*Ц фурна.
Печем докато заливката се зачерви.

*аз добавих и 1 глава лук.


2 коментара:

  1. Звучи и изглежда много добре с тази заливка!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани :) За пореден път се убеждавам, че най- семплите неща са най- вкусни.
    Хубава неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване