петък, 4 ноември 2016 г.

Аиш ел сарая- Aish el saraya



Много лесен, вкусен и ароматен десерт от Средния изток. Най-трудната част от изпълнението на рецептата е чакането цяла една нощ :) Ако ароматните води не са ви по вкуса-
сложете кора от портокал, когато приготвяте сиропа.

За сиропа:
1 ч. ч. захар
1 с. л вода от портокалов цвят
1 с. л. розова вода
1 с. л. лимонов сок
1 чаша вода

За крема:
500 мл мляко
400 г подсладено кондензирано мляко (1 консерва)
300 мл сметана за разбиване
1 с. л. розова вода
1 с.л. вода от портокалов цвят
5 с.л. царевично нишесте
сухари
нарязан шам фъстък и кокосови стърготини за гарнитура

Поставете сухарите в квадратна тавичка (моята е 18 30 см)
Смесете в захарта, водата, лимоновия сок в малка касерола и загрейте на среден огън. След като захарта се разтопи добавете ароматните води. Свалете от огъня и оставете да се охлади.
Изсипете сиропа върху сухарите и оставете да си поема, докато приготвяте крема.

Смесете царевичното брашно с 1/2 чаша студено мляко и разбъркайте добре.
Смесете заедно млякото, сметаната, кондензирано мляко и царевично нишесте в съд с дебело дъно и загрейте  на умерен огън. Разбърквайте крема, докато стане гъст и гладък. След като се сгъсти добавете ароматните води.Разбъркайте 1-2 мин повече и залейте сухарите. Поръсете с нарязания на ситно шамфъстък и/или кокоса.
Охладете за 5-6 часа или една нощ.

2 коментара:

  1. Може ли сухарите да се смелият и след това да се прибавят останалите продукти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че ще се получи. Сухарите играят роля на блат за сладкиша.

      Изтриване