петък, 8 април 2011 г.

Ливански млечен пудинг ( Ashtalieh)




1 л. прясно мляко
250 гр. крема сирене
4 с.л. захар
6 с.л. царевично нишесте, смесено с малко мляко
2-3 с.л. вода от портокалов цвят
1 с.л. кедрови ядки
2 с.л. филирани бадеми
2 с.л шамфъстък, накълцан на ситно

сироп
225 гр. захар
сок от 1 лимон
кора от 1 лимон, настъргана на лентички

Слагаме млякото заедно със захарта да заври, като бъркаме непрекъснато докато захарта се стопи.
Намаляме огъня и прибавяме крема сиренето и ароматната вода. Бъркаме докато се разтвори.
Прибавяме няколко лъжици от врялото мляко при нишестето, разбъркваме и прибавяме при млякото.
Оставяме да поври 10-15 мин на слаб огън.
Разпределяме пудинга във формички и оставяме да се охлади.

Сироп:
Загряваме захарта и 120 мл. вода в касерола, като бъркаме докато захарта се стопи.
Когато заври прибавяме лимоновата кора и сок.
Оставяме да поври още 10 мин.

Изваждаме пудинга от формите и поставяме в сервизна чиния.
Заливаме с охладения сироп и поръсваме с ядките.


8 коментара:

  1. what an awesome blog! I can`t wait to see more of your posts in the future! :)

    have a great time,
    Paula

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда невероятно вкусно! Обожавам такива десерти! Поздравления за цялостното представяне на рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Наде,много интересна рецепта!Крема-сиренето ми е изненадващия елемент в подобен вид крем,не бих се сетила да сложа!Ще трябва да пробвам и аз!
    Много нежно и елегантно поднесен десерт!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Наде, изглежда страхотно! Много свеж с лимонения аромат :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина интересна рецепта! Чудесна презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз се притесних къде изчезна. Радвам се,че пак си тук, Наде!Много хубав десерт си ни приготвила.

    ОтговорИзтриване
  7. Надя, чудесна рецепта:).
    Заповядай ми на гости, имам награда за теб:).

    ОтговорИзтриване