сряда, 6 април 2011 г.

Самбусек*


Предлагам ви тези мекички и ароматни ливански изкушения. Правих ги за пръв път, но със сигурност не и последен. Следващият път мисля да ги напълня със сиренце :)

*не съм сигурна в произношението

3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. олио
1 яйце
сол
1 ч.л. суха мая
3/4 ч.ч. топло мляко

пълнеж:
500 гр. телешка или агнешка кайма
1 голям лук, нарязан на ситно
шепа кедрови ядки
черен пипер, сол, кимион, индийско орехче
2 с.л. олио

Слагаме брашното в дълбока купа заедно с маята и солта.
Прибавяме олиото и яцето, и разбъркваме с върха на пръстите.
Прибавяме бавно млякото и месим, докато се образува тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло за 1 час.

Пълнеж:
Загряваме олиото в тиган и сотираме лука, докато стане прозрачен.
Прибавяме ядките, каймата и подправките.
Запържаме до готовност оставяме да изстине.

Разточваме тестото и изрязваме кръгчета с диаметър около 7 см.
Поставяме малко от пълнежа и затваряме кръгчето във форма на полумесец.
Печем в предварително загрята на 180*ц фурна.
Сервираме топли.

5 коментара:

  1. Изглеждат много апетитно. Определено ще ги пробвам!
    Благодаря за идеята ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусни изглеждат! Предполагам, че тестото може да се замеси и в машина!В събота сутрин ще врътна едни мекички!

    ОтговорИзтриване
  3. Magiosnika, Iliana, много ви благодаря :)
    Dari,аз месих тестото в машината, че иначе ме мързи :))

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна закусчица е това, а и поднасянето много ме грабна :)

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване