четвъртък, 29 септември 2011 г.

Пълнени тиквички с козе сирене и топъл доматен винегрет


Аз съм от типа хора, които не сядат на масата без месо и направо ненавиждам всички постни ястия.
За мое нещастие съпругът ми е почти веге, та от време на време трябва да се правят компромиси :)
Рецептата, която ще ви предложа е на известен белгийски тв шеф- Jeroen Meus. По оригинал се приготвя със свежо козе сирене, но аз импровизирах и приготвих пълнежа от рикота и синьо сирене.

3 тиквички
125 гр. свежо козе сирене
1 малка глава лук
1 скл. чесън
свежа мащерка и риган
10 гр. галета
зехтин, сол, черен пипер

4 домата
2 бр. шалот ( или лук)
200 мл. зехтин
4 с.л. балсамико
1 с.л. каперси
магданоз
сол, черен пипер

Нарязваме тивичките на около 5 см. парчета.
С малка лъжичка издълбаваме вътрешността, като оставяме дъното затворено.
Нарязваме лука, чесъна и издълбаното от тиквичките на ситно.
Задушаваме ги с малко зехтин.
Смесваме козето сирене, задушения лук, мащерката, ригана и овкусяваме със сол и пипер.
С получената смес пълним тивичките и ги подреждаме в намаслена тавичка.
Поръсваме ги с галета и печем 10-15. мин. на 180" Ц.

Обелените и почистени от семките домати нарязваме на дребни кубчета.
Загряваме зехтина, оцета и солта на слаб огън.
Прибавяме нарязания на ситно шалот, доматите и каперсите.
След около 5 мин. сваляме от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Сервираме тиквичките с топлия винегрет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар