четвъртък, 1 март 2012 г.

Рога на газела/ Kaab el ghzal



Ето и предложение номер 3 от "Ястия от Африка и Среден Изток"
Жалко, че няма как да усетите аромата, който се носи у дома- бадеми, канела, вода от портокалов цвят..ммммм...Това са ми любимите сладки- хрупкави отвън, мекички и ароматни от вътре :))

за 16 бр. сладки

за пълнежа:
200 гр. смлени бадеми
115 гр. пудра захар
2 с.л. вода от портокалов цвят
25 гр. разтопено мало
2 жълтъка, леко разбити
1/2 ч.л. канела

тесто:
200 гр. брашно
25 гр. растопено масло
2 с.л. вода от портокалов цвят
1 жълтък, леко разбит
щипка сол

Първо приготвяме пълнежа- смесваме всички продукти до получаване на гладка смес.
От нея оформяме 16 еднакви фитилчета.
Смесваме всички продукти за тестото и добавяйки малко по малко вода, замесваме меко и еластично тесто. Трябва да се меси поне 15 мин.
Малко ми е трудно да обясня оформянето, затова направих стъпка по стъпка снимки.
Слагаме тестото върху набрашнена повърхност и издърпваме малка част напред. Разточваме я на много тънко и поставяме едно бадемово фитилче. Завиваме фитилчето с тесто и изрязваме с къдрав нож покрай него. Продължаваме така, докато ни свършат фитилчетата.

Печем в предварително загрята на 180*Ц фурна за 12-16 мин.
Сервираме поръсени с пудра захар.

2 коментара:

  1. Интересно....
    Много интересно!
    Записвам си ги, защото обещават наслада;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мъхче :)
    Надявам се да ги пробваш, наистина са много вкусни

    ОтговорИзтриване