неделя, 12 май 2013 г.

Коктейл "Pisco sour"


за 2 коктейла

100 мл. писко*
50 мл. захарен сироп
50 мл. сок от лайм
1 белтък
канела

Слагаме в 2 коктейлни чаши по няколко кубчета лед.
Слагаме в блендер пиското, сока от лайм, захарния сироп и белтъка.
Разбиваме за около 10 секунди.
Разпределяме в чашите и поръсваме с канела.

*Това е традиционния алкохол на Чили и Перу, който представлява вид бренди, дестилирано от ферментирал гроздов сок. Най-използваният сорт грозде, от който се произвежда писко е Мускат, внесен от Испания по време на колонизацията. Алкохолното съдържание на писко е от 30% до 50%. И Перу, и Чили претендират да са неговите оригинални производители. И двете може би са прави тъй като първата дестилация на брендито е направена от испанските колонизатори, чиято колония в Южна Америка обхващала територията на днешно Перу и част от земите на днешно Чили. След като колонията се разпада и двете държави се разделят като автономни, те продължават да произвеждат писко и спора им продължава до ден днешен. Спор има и за произхода на името му – дали от малка птичка обитаваща долина в Перу или пристанищния град Писко в Перу, откъдето се е изнасяло брендито с кораби, а може би и от големи глинени делви наречени писко, в които се извършвала ферментацията на гроздето.
http://www.rakiyata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар