петък, 14 юни 2013 г.

Ягодова торта




4 яйца
200гр. захар
75 гр. брашно
50 гр. царевично нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
розова сладкарска боя
1ч.л. лимонов сок
450 гр. ягоди
500 гр. маскарпоне
500 гр. кварк ( може да го замените с цедено кисело мляко или свежо сиренe)
1 пак. фиксатор за сметана





Загряваме фурната на 175*Ц.
Разделяме яцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме белтъците на стегнат сняг, като при разбиването добавяме постепенно 125 гр. захар.
Разбираме жълтъците и внимателно го прибавяме при белтъците, като бъркаме с шпатула.
Пресяваме заедно брашното, нишестето и бакпулвера. Прибавяме ги при яйцата.
Накрая прибавяме лимоновия сок и боята.
Изсипваме сместа в намаслена и покрита с пекарска хартия 26 см. закопчаваща се форма.
Печем 20-25 мин. Изключваме фурната, отваряме вратата и оставяме сладкиша за още 10 мин. във фурната.
Вадим го и оставяме да изстине напълно във формата.

Смиламе 200 гр. ягоди с останалата захар на гладко пюре.
Останалите ягоди нарязваме на дребни кубчета.
Разбиваме в купа маскарпонето и кварка.
Прибавяме ягодовото пюре и сгъстителя за сметана.
Отделяме 1/3 от крема и прибавяме към него нарязаните на дребно ягоди.

Разрязваме блата на 2 равни части.
Разпределяме върху едната част крема с парченца ягоди и покриваме с втората част.
Измазваме тортата с останалия крем.
Оставяме да стегне около час в хладилника.
Декорираме с пресни ягоди по желание.

Адаптирано от Foodies




Енчиладас с пиле и авокадо сос



2 бр. пилешки филета
1 глава лук
250 гр. гъби
1 консерва боб
щипка кимион
няколко капки чили сос

6 пшенични тортили

за соса:
1 авокадо
250 гр. заквасена сметана
250 мл. пилешки бульон
1 топки моцарела
малка връзка пресен кориандър

Нарязваме месото и гъбите на дребни парчеца, а лука на ситно.
Задушаваме ги в малко зехтин.
Отцеждаме боба от водата и го прибавяме при пилето.
Овкусяваме със сол, кимион и лют сос.
Слагаме всички продукти за соса в блендер и смиламе до получаване на гладък сос.
Покриваме дъното на тавичка със сос.
Завиваме месото в тортилите и го подреждаме в тавичката.
Заливаме с останалия сос и поръсваме обилно с настърган кашкавал/моцарела.
Печем в загрята на 220*Ц фурна.


понеделник, 10 юни 2013 г.

Кракери с розмарин и пармезан




225 гр. брашно
160 мл. вода
60 мл. зехтин
1/4 ч.л. сол
нарязан на ситно пресен розмарин

Слагаме продуктите в купа и замесваме тесто.
Месим около 5 минути.
Отавяме тестото да почине 20 мин.
Разделяме го на 8 части.
Разточваме всяка част възможно най-тънко.
Поръсваме с настърган пармезан и печем в предварително загрята на 220*Ц фурна.

адаптирано от laughingspatula.blogspot.be

понеделник, 3 юни 2013 г.

Пиле Пармезан




2 обезкостени пилешки гърди без кожа, срязани наполовина хоризонтално и начукани на тънко
250 гр.моцарела
1/2 ч.ч настърган пармезан
1 чаша галета
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

за доматения сос:
700 гр. доматен сос
1 глава лук
1-2 скл. чесън
сух риган
зехтин

Пържо приготвяме соса:
Нарязваме лука и чесъна на дребно и ги запържваме в зехтин.
Прибавяме доматите, сол на вкус и ригана. 
Оставяме да къкри на слаб огън за около 15 мин.

Овкусяваме пилешките филета със сол и черен пипер.
В купа разбиваме яйцето с прясното мляко.
Потапяме всяко филе първо в яйце, после в галета.
Загряваме в тиган олио и запържваме филетата от двете страни.

Покриваме дъното на огнеупорен съд с доматения сос.
Подреждаме отгоре филетата и ги заливаме с малко доматен сос.
Поръсваме с пармезан и подреждаме кръгчетата моцарела ( и пресен босилек по желание).
Печем 15-20 мин., докато моцарелата се зачерви.
Сервираме със сварена паста.