понеделник, 19 септември 2016 г.

Пълнени дюли с кайма и нар



400 гр кайма
1 скл. чесън, чукана
1 люта чушка, нарязана на ситно
пресен кориандър или магданоз
50 гр галета
1 ч.л. бахар
2 с.л. настърган пресен джинджифил
2 глави лук, нарязани на ситно
1 яйце
4 дюли
1 с.л. лимонов сол
3 с.л. зехтин
1 ч.л. смлян кардамом
2 ч.л. меласа от нар
500 мл пилешки бульон

Омесваме каймата с чесъна, лютата чушка, нарязан на ситно пресен кориандър или магданоз, галета, бахар, половината джинджифил, една глава лук, яйцето, сол и черен пипер.
Обелваме дюлите, режем ги на половина и издълбаваме. Докато трае този процес е хубаво да държим дюлите в голям съд с вода и лимонов сок/лимонтозу, за да не покафенее плода.
В зехтина задушаваме лука, останалия джинджифил ,нарязаната на много ситно вътрешност от дюлите, меласата, лимоновия сок и кардамома. Kогато поомекне лука наливаме бульона и оставяме да покъкри за около 5 мин.
Пълним дюлите с каймата и ги подреждаме в съда с бульона. Покриваме с алуминиево фолио и печем в загрята на 200Ц фурна за 30 мин. с фолио и още 15 без. 
Сервираме по желание с пресен кориандър и зрънца от нар.

Адаптирано от Йотам Отоленги


Пилаф

Около 300 гр.  небланширан басмати ориз
1 голям картоф
връзка магданоз

Измиваме ориза, докато пусне бистра вода. Накисваме го в купа с вода и 1 с.л. сол за около два часа. Сипваме ориза заедно с водата, в която е киснат, в тенджера и слагаме да заври. В момента, в който заври изключваме огъня и прибавяме нарязания на ситно магданоз.
В тенджера загряваме олио и подреждаме на дъното нарязания на кръгчета картоф. Оставяме да се пържи за около 2 мин. Прибавяме 2 с.л. вода и изцедения от водата ориз. Правим 5 дупки с дървена лъжица в ориза. Захлупваме съда, като слагаме кухненска кърпа между тенджерата и капака. Намаляме огъня на много ниска степен и оставяме да се готви за 20 мин. По времето на готвене е много важно да не се отваря съда
* когато приготвям по-малко количество ориз, съответно в по-малък съд, слагам на капака шапка за баня, вместо кърпа :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар