неделя, 13 март 2011 г.

Болонезе сос






500 гр. кайма( аз използвам телешка)
1 л. доматен сос
2-3 стръка селъри
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.ч. вино (аз слагам бяло, иначе соса става тъмен)
сух риган
1 с.л. брашно
сол, черен пипер
магданоз

Нарязваме зеленчуците на ситно и ги запържваме в загрят зехтин.
Прибавяме каймата и бъркаме непрекъснато, за да може каймата да се раздели на дребни парченца, а не да стане на кюфте :)
Прибавяме доматения сос, виното и подправките, и оставяме да къкри на слаб огън за около 1 час.
Когато соса е готов, добавяме разбитото с малко вода брашно( това се прави, за да "лепне" соса по пастата) и сваляме от огъня.
Прибавяме ситно нарязания магданоз.

1 коментар: