понеделник, 7 март 2011 г.

Торта " Гараш "





От много дълго време исках да приготвя тази торта, но все не събирах достатъчно кураж. Аз и тортите сме все още на Вие, а доколкото бях чела Гараш е доста пипкава и отнемаща време торта. И все пак-реших се! Харесах си рецептата на Рони от The Ginger cookies . Спазвах рецептата дословно и всичко се получи перфектно.


за блатовете ( 6 броя ) :
10 белтъка
400 грама смлени орехи
300 грама захар
2 супени лъжици бяло брашно ( с лек връх )

за крема : 300 грама краве масло (меко, не разтопено)
6 жълтъка
200 грама хубав шоколад
100 мл вода
100 грама захар ванилия

Приготвяне на крема : Да започнем първо с крема, за да може да се охлади добре и да се работи лесно с него, без да тече ! Сложете водата и захарта на котлона да образуват захарен сироп ! След като сиропът заври, натрошете шоколада и го сложете вътре, като не спирайте да разбърквате, докато се получи гладка хомогенна смес със сиропа ! Махнете сместта от котлона, изчакайте съвсем малко и прибавете по малко от сместта към предварително разбърканите ( не разбити на пяна ) жълтъци ! Добавяйте от шоколадовата смес към жълтъците и не спирайте да разбърквате ! Смесете всичко напълно ! Изчакайте сместта да се охлади и прибавете маслото и ванилията ! Разбъркайте добре и оставете крема на хладно място да стегне !
Приготвяне на блатовете : Разбийте с миксер белтъците и захарта на сняг ! Добавете орехите постепенно и разбърквайте с шпатула или лъжица, после прибавете и брашното и разбъркайте отново ! Изпечете 6 еднакви кръгли блата в подготвена намаслена и набрашнена или покрита с намаслена хартия за печене тава ( диаметър около 27 см ) . Ако изсипвате сместта със стандартен като големина черпак, долу горе 1 е достатъчен за един блат . Загладете сместта с лъжица . Печете блатовете в предварително загрята на 180 градуса фурна ! Изпичането става бързо, внимавайте да не ги прегорите ! Оставете готовите блатове да изстинат напълно и сглобете тортата, като се постараете да оставите малко повече крем за покриване на тортата ! Декорирайте с цели орехови ядки или с нещо по ваше желание ! :) Съхранявайте тортата в хладилник, ако е на топло вкуса й е различен !





2 коментара:

  1. Надежда, честит празник!
    Страхотна торта!Ще се пробвам да я направя при първа възможност:).

    ОтговорИзтриване
  2. Аелис, честит празник и на теб :)
    Горещо ти препоръчвам тортата, струва си всяка секунда прекарана в приготвянето и!

    ОтговорИзтриване