понеделник, 28 март 2011 г.

Цикория с шунка на фурна





Днес ще ви предложа още една класическа белгийска рецепта, в която главна роля играе един от най-популярните и обичани зеленчуци в Белгия-цикорията.


4 цикории
8 парчета шунка
настърган кашкавал
галета
масло
сол, черен пипер

В тиган загряваме маслото.
Поставяме вътре цикориите и ги запържаме от всички страни, колкото да добият лек тен.
Поръсваме ги със сол и черен пипер.


Завиваме всяка цикория в 2 парчета шунка.


Подреждаме рулцата в намаслена тавичка.

Заливаме с бешамела, поръсваме с настърган кашкавал и малко галета.

Печем в предварително загрята на 220*Ц фурна.
Сервираме с картофено пюре.

Сос Бешамел


30 гр. масло
2 с.л. брашно
310 мл. топло, прясно мляко
щипка настъргано индийско орехче

Загряваме маслото в касерола.
Добавяме брашното и запържваме за около половин минута.
Добавяме млякото на тънка струйка, като бъркаме непрекъснато.
Когато започне да ври сваляме от огъня.
Овкусяваме с индийското орехче.

неделя, 27 март 2011 г.

Салата с топло козе сирене



2 бр. кръгли кози сиренца( +/- 60 гр. всяко)
1 цикория
1/2 ябълка
1 глава червен лук
1 зелена салата
1 ч.л. мед
прясна мащерка
настъргана лимонова кора
1 шепа орехи, запечени на сух тиган

за дресинга:
6 с.л. зетин
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. мед
ситно накълцана прясна мащерка
сол, прясно смлян черен пипер

Изрязваме горната кора на сирената и ги поставяме в огнеупорен съд.
Поръсваме ги с черен пипер, лимонова кора, мащерка и мед.
Печем под грила на фурната докато се зачервят.


Почистваме и накъсваме зелената салата на едри парчета.
Лука,ябълката и цикорията нарязваме на тънки ивици.
Смесваме със салата.
В купичка разбъркваме всички продукти за дресинга и овкусяваме салатата.
Разделяме я в 2 сервизни чинии.
Отгоре поставяме по едно топло сиренце.
Поръсваме със запечени на сух тиган орехови ядки и сервираме.

петък, 25 март 2011 г.

Мариновани гъбки





250 гр. пресни печурки
125 мл. зехтин
сок от 1 лимон
1 скл. чесън, настъргана на ситно
нарязан на ситно пресен босилек или магданоз
сол

Смесваме в купа всички продукти, без гъбите.
Нарязваме гъбите на тънки резенчета и ги прибавяме при маринатата.
Оставяме да се мариноват 3 часа в хладилника.
Сервираме с препечен хляб.

Maraboutchef/ Cuisine a L'Italienne

понеделник, 21 март 2011 г.

Мелктарт (Млечна тарта)



бутер тесто
500 мл. прясно мляко
40 гр. масло
100 гр. захар
25 гр. брашно
20 гр. царевично нишесте
2 яйца, разделени жълтъци и белтъци
1 ванилия
канела

Разстиламе бутер тестото в леко намаслена кръгла форма, като тестото трябва да покрива и стените на формата.
Печем в загрята на 180 *Ц фурна за около 15 мин.
Изваждаме от фурната и през това време приготвяме крема.
Слагаме в касерола 400 мл. мляко, маслото, ванилията и слагаме да заври.
През това време разбиваме 100 мл. мляко, 50 гр. захар, брашното, нишестето и 2 жълтъка до хомогенна смес.
Разбиваме белтъците и 50 гр. до лека целувчена смес.
Когато млякото заври, намаляме огъня и изсипваме млякото при жълтъчната смес, като бъркаме непрекъснато.
Изсипваме яйчената смес обратно при останалото мляко.
Бъркаме на слаб огън, докато крема се сгъсти.
Снемаме от огъня и оставяме да се охлади за около 5 мин.
Внимателно прибавяме белтъците.
Изсипваме крема в изпеченото бутер тесто, поръсваме с канела и малко кафява захар.
Печем в предварително загрята на 170*ц за 20-25 мин.
Когато извадите тартата от фурната, крема все още няма да е стегнат, това ще стане, когато тартата се охлади напълно.

Пържени калмари


нарязани на кръгчета калмари
яйце
смес от 1/2 брашно и 1/2 царевично нишесте
черен пипер

В дълбок съд загряваме олио.
Приготвяме си две купички: в едната разбиваме яйцето, а в другата смесваме брашното, нишестето и черния пипер.
Преди да започнем да пържим калмарите, трябва да ги подсушим много добре.
Първо овалваме калмарите в брашно, след това потапяме в яйце и пак овалваме в брашно.
Пържим докато получат хубав "златен" цвят.
Изваждаме върху кухненска хартия и посоляваме.
Сервираме с резенчета лимон и ледено студена бира :)

Гуакамоле



2 добре узрели авокадо
1 домат
1 глава червен лук
сок от лайм или лимон
1 скл. чесън
1 с.л. зехтин
няколко капки лют чили сос
ситно нарязан кориандър или магданоз
черен пипер

В купичка начукваме чесъна с малко сол.
Прибавяме авокадото и го намачкваме с вилица.
Прибавяме ситно нарязаните лук и домат.
Прибавяме и останалите продукти.
Сервираме веднага с тортила чипс.

четвъртък, 17 март 2011 г.

Арменска зелева салата




1 малка зелка
1 маруля
2-3 моркова
няколко стръка зелен лук
1 концерва царевица
сол, зехтин, черен пипер

Нарязваме зелето, лука и марулята на тънки ивици.
Настъргваме морковите на ситно ренде.
Смесваме в купа всички зеленчуци и овкусяваме със сол, зехтин и черен пипер (аз добавиx и малко оцет).

неделя, 13 март 2011 г.

Болонезе сос






500 гр. кайма( аз използвам телешка)
1 л. доматен сос
2-3 стръка селъри
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.ч. вино (аз слагам бяло, иначе соса става тъмен)
сух риган
1 с.л. брашно
сол, черен пипер
магданоз

Нарязваме зеленчуците на ситно и ги запържваме в загрят зехтин.
Прибавяме каймата и бъркаме непрекъснато, за да може каймата да се раздели на дребни парченца, а не да стане на кюфте :)
Прибавяме доматения сос, виното и подправките, и оставяме да къкри на слаб огън за около 1 час.
Когато соса е готов, добавяме разбитото с малко вода брашно( това се прави, за да "лепне" соса по пастата) и сваляме от огъня.
Прибавяме ситно нарязания магданоз.

петък, 11 март 2011 г.

Топчета от сирена



за около 40 бр.
200 гр. сирене
200 гр. крема сирене
1 с.л зехтин
лимонов сок на вкус
черен пипер

В купа намачкваме сиренето.
Прибавяме крема сиренето и останалите продукти.
Бъркаме до хомогенност.
С влажни ръце оформяме малки топченца.
Овалваме ги в накълцани ядки, сусам, сух риган, заатар, кресон...
*моите са със заатар и кресон.

Домашен микс за горещ шоколад




1оо гр. черен шоколад
1 ч.ч. какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. нишесте
По желание може да добавите канела, ванилия, настъргани бобчета тонка...

Слaгаме шоколада във фризера за около 10 мин.
Натрошаваме го на едри парчета и го слагаме заедно с другите продукти в блендер. Смиламе до получаване на пудра. Съхраняваме микса в херметически затворено бурканче.


За да си приготвим горещ шоколад: към врящото мляко прибавяме от микса ( 1-2 с.л. на чаша) и бъркаме до пълното му разтваряне. Оставяме за още няколко секунди на огъня да се посгъсти.

четвъртък, 10 март 2011 г.

Заатар


Заатар е широко разпространен микс от подправки в Средния изток. Използва се за овкусяване на меса, риби, зеленчуци, хляб.


2 с.л. суха мащерка( или чубрица)
2 с.л. сумак
2 с.л. запечен на сух тиган сусам
1/2 с.л. сол

Смесете всички продукти и готово :)
По желание може да добавите сух риган, майорана...

Полска салата "Мизерия"


2 средноголеми краставици
1/2 ч.л. сол
120 мл. заквасена сметана
сок от 1/2 лимон
черен пипер на вкус
1 с.л. ситно накълцан копър

Обелваме краставиците и ги нарязваме на тънки парченца. Слагаме ги в цедка и поръсваме със сол. Оставяме да се отцедят от водата за няколко минути. В купа смесваме сметаната, лимоновия сок и черния пипер. Прибавяме краставиците, объркваме добре и оставяме за 1 час в хладилника. Сервираме салатата поръсена с копър.

сряда, 9 март 2011 г.

Торта "Червено кадифе"











Преди време бях правила тази торта в навит вариант, но тогава не ползвах рецепта за истинско Червено кадифе, а правих пандишпанови блатове, към които добавих червена боя.
Реших да направя оригиналната версия за 8-ми март. Хванах дечко за ръка и тръгнахме да купуваме нужните продукти. Точно тогава в кварталното ни мазгазинче нямаше buttermilk , но казах си -нищо! ще го заместя с прясно мляко и оцет.
Прибрахме се вкъщи и запретнахме ръкави с моят помощник-готвач ( 3г.и 6м.). Опекохме блатовете, направихме глазурата и почна сглобяването на тортата. Помощникът ми се ядоса, че не му давам да маже сам тортата, почна да ръкомаха яростно и ПЛЬОС-купата с глазурата обърната на пода. Честно ви казвам, направо ми се дорева.
Нямах достатъчно продукти за направата на нова глазура, а и не ми се търчеше отново до магазина. Сетих се, че имам сметана и бял шоколад, и направих ганаш. Този път оставих малчо да си маже на воля, нека се учи от рано:) ( на това се дължи и рошавия външен вид на тортата)


2 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 ч.л. какао
1 ч.ч. buttermilk* със стайна Т
2 големи яйца със стайна Т
червена боя ( ако използвате течна добавяте пти течните продукти, ако е на прах-при сухите)
1 ч.л. бял оцет
1 ч.л. ванилов екстракт
*може да се замени с: към 1 ч.ч. прясно мляко добавете 1 ч.л. оцет и оставете да престои 10 мин.

глазура:
450 гр. размекнато крема сирене
4 ч.ч. пресята пудра захар
220 гр. меко масло
2 бр. ванилова захар


Загряваме фурната на 175*Ц
Намасляваме 3 кръгли форми с диаметър 24 см.
В купа пресяваме заедно брашното, захарта, содата, солта и какаото.
В друга купа смесваме "мокрите" продукти.
Прибавяме "сухите" продукти при течните.
Разбиваме с миксер докато сместа се хомогенизира, не повече.
Разпределяме сместа в трите форми и печем за 30 мин.
Слагаме блатовете да се охладят върху решетка.
Преди да сглобим тортата блатовете трябва да са напълно изстинали.

Глазура:
Разбиваме купа продуктите за глазурата на най-бавната степен на миксера.Когато сместа се хомогенизира увеличаваме скороста на висока и разбиваме около 5 мин. до получаване на лека и пухкава маса.


Слагаме блат върху поднос, намазваме с крем, поставяме отгоре втори блат, намазвамее с крем, поставяме последния блат и намазваме цялата торта с останалия крем.
По желание поръсете със счукани орехи.


foodnetwork.com


вторник, 8 март 2011 г.

Сладкиш с орехови трохи

100 гр. бисквити
50 гр.орехови ядки
50 гр. кафява захар
1 ч.л. канела
50 гр. студено масло

150 гр. меко масло
100 гр. захар
2 яйца, леко разбити
1 ванилия
щипка сол
200 гр брашно, пресято с 1 ч.л. бакпулвер
150 гр. кисело мляко

Начукваме бисквитите и орехите на дребни парченца.
В купа смесваме орехите, бисквитите, кафявата захар, канелата и маслото. Започваме да смесваме с пръсти докато се получат трохи.
В друга купа разбиваме маслото и захарта до получаване на пухкава смес. Прибавяме ванилията и солта, след това яйцата.
Прибавяме брашното, като на този етап разбъркваме с шпатула, не с миксер. Накрая прибавяме киселото мляко.
Разделяме ореховата смес на 3 части.
Поставяме 1 част на дъното на намаслена форма и разпределяме половината от кексовата смес.
Отгоре поръсваме с още една част орехи, отгоре останалата кексова смес.
Завършваме с останалите орехи.
Печем в загрята на 170*Ц фурна за около 30-40 мин.

Пълнени домати със скариди








Предлагам ви едно от най-популярните и обичани ястия в Белгия. Едва ли има ресторант тук, в чието меню да не фигурира тази вкусотия.Главна роля в нея играят сивите скариди- тези малки съкровища, типични за Северно море. Ако имате възможността да се разходите из крайбрежните градчета в Белгия със сигурност ще видите насядали по кафенетата хора, пиещи бира и чоплещи нещо в найлонови торбички. Това в торбичките са именно тези скаридки, прясно уловени сутринта от местните рибари.



Препоръчвам ви да приготвите това ястие през лятото, когато има добре узрели и сочни домати. Ако нямате сиви скариди можете да ги замените и с други, ако са по-големи ги нарежете на дребни парченца.

5 големи домата
500 гр. почистени сиви скариди
+/- 200 гр. майонеза
ситно нарязан зелен лук
ситно нарязан магданоз
ситно нарязана кисела краставичка
лимонов сок
сол, черен пипер

Изрязваме горната част на доматите.
С помощта на малка лъжичка ги издълбаваме, като внимаваме да не ги разкъсаме.
В купа смесваме всички останали продукти и с тази смес пълним доматите.
Сервираме със зелена салата.







Днес цял ден се плесках с една осмомартенса тортичка, черпя ви по парченце Червено кадифе :))
По-късно ще има и рецепта.

понеделник, 7 март 2011 г.

Маршмелоус



90 гр. белтък ( около 3 белтъка)
250 гр. захар
80 мл. вода
8 листа желатин
3 с.л. ягодов сироп
червена сладкарска боя
100 гр. пудра захар

Изсипваме в малка касерола водада и захарта. Приготвяме захарен сироп с темепература 130 *Ц( това отнема 10 мин. след завирането). През това време накисваме желатина в студена вода и разбиваме белтиците на стегнат сняг. Когато сиропа е достигнал нужната температура, прибавяме желатина и изсипваме на тънка струйка при белтъците, като бъркаме непрекъснато. Прибавяме ягодовия сироп и боята и бъркваме, докато сместа изстине. Пълним сместа в пош и правим малки кръгчета върху поръсена с пудра захар пекарска хартия. Може да напълните сместа в поръсени с пудра захар силиконови форми. Оставяме ги да изсъхнат 12 часа на стайна температура. Изваждаме внимателно от формите, ако не се отлепят сами си помагаме с острието на нож. Овалваме в пудра захар и консервираме в херметически затворен буркан.
Силви Аит-Али


Торта " Гараш "





От много дълго време исках да приготвя тази торта, но все не събирах достатъчно кураж. Аз и тортите сме все още на Вие, а доколкото бях чела Гараш е доста пипкава и отнемаща време торта. И все пак-реших се! Харесах си рецептата на Рони от The Ginger cookies . Спазвах рецептата дословно и всичко се получи перфектно.


за блатовете ( 6 броя ) :
10 белтъка
400 грама смлени орехи
300 грама захар
2 супени лъжици бяло брашно ( с лек връх )

за крема : 300 грама краве масло (меко, не разтопено)
6 жълтъка
200 грама хубав шоколад
100 мл вода
100 грама захар ванилия

Приготвяне на крема : Да започнем първо с крема, за да може да се охлади добре и да се работи лесно с него, без да тече ! Сложете водата и захарта на котлона да образуват захарен сироп ! След като сиропът заври, натрошете шоколада и го сложете вътре, като не спирайте да разбърквате, докато се получи гладка хомогенна смес със сиропа ! Махнете сместта от котлона, изчакайте съвсем малко и прибавете по малко от сместта към предварително разбърканите ( не разбити на пяна ) жълтъци ! Добавяйте от шоколадовата смес към жълтъците и не спирайте да разбърквате ! Смесете всичко напълно ! Изчакайте сместта да се охлади и прибавете маслото и ванилията ! Разбъркайте добре и оставете крема на хладно място да стегне !
Приготвяне на блатовете : Разбийте с миксер белтъците и захарта на сняг ! Добавете орехите постепенно и разбърквайте с шпатула или лъжица, после прибавете и брашното и разбъркайте отново ! Изпечете 6 еднакви кръгли блата в подготвена намаслена и набрашнена или покрита с намаслена хартия за печене тава ( диаметър около 27 см ) . Ако изсипвате сместта със стандартен като големина черпак, долу горе 1 е достатъчен за един блат . Загладете сместта с лъжица . Печете блатовете в предварително загрята на 180 градуса фурна ! Изпичането става бързо, внимавайте да не ги прегорите ! Оставете готовите блатове да изстинат напълно и сглобете тортата, като се постараете да оставите малко повече крем за покриване на тортата ! Декорирайте с цели орехови ядки или с нещо по ваше желание ! :) Съхранявайте тортата в хладилник, ако е на топло вкуса й е различен !





Доматчета "Блъди Мери"

300 гр. чери доматчета
250 мл. водка
настърганата кора и сок от 1 лимон
1 с.л. захар
1 1/2 с.л. зехтин
1 ч.л. риган
няколко капки уорчестър сос
няколко капки Табаско
1 с.л. едро смлян черен пипер
дребна маринована риба
сол

Смесваме в купа водката, кората и сока от лимона, захарта, зехтина, ригана, сосовете, сол и черен пипер.
Потапяме доматчетата за няколко секунди във вряла вода и ги белим.
Слагаме ги в купата с марината и ги оставяме за половин час в хладилника.
С помоща на коктейлна клечка закрепяме рибно филе към всяко доматче.
Proeven

Бразилски крем-карамел


Моята най-добра приятелка се казва Марина и е бразилка. На всеки няколко седмици си правим с нея кулинарни партита. Отваряме си бутилка хубаво винце и голямото плескане започва. Аз и правя баници- сладки и солени, тя прави някакви екзотични неща, дето посмъртно не мога да им запомня името. Направи ми впечатление, че в бразилската кухня почти няма десерт без кондензирано мляко. Първо място в класацията ми от Маринините десерти печели този неустоим крем-карамел или както го наричат в Бразилия-Pudim.


3 яйца
1 кутия кондензирано мляко ( 397 гр)
същото количество прясно мляко (измерето го в същата кутийка)

1 ч.ч.захар

Слагаме захарта в касерола и прготвяме карамел.
В купа разбиваме яйцата и двете млека.
Изсипваме карамела в кексова форма.
Отгоре наливаме яйчената смес.
Печем на водна баня в загрята на 180*Ц фурна.
Оставяме да се охлади 3 часа в хладилника преди сервиране.



Браунис с фъстъчено масло и карамел


220 гр. масло
220 гр. черен шоколад
4 яйца
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно

за соса:
125 мл. сметана
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. вода
2 с.л. фъстъчено масло

Слагаме сметаната в касерола и слагаме да заври. В друга касерола приготвяме светъл карамел от захарта и водата. Когато карамелът е готов, прибавяме сметаната и бъркаме енергично. Оставяме на огъня за 1 мин. след което прибавяме фъстъченото масло. Разбъркваме добре и оставяме на стайна температура за 30 мин. Разтапяме шоколада и маслото на водна баня. Разбиваме яйцата със захарта и солта. Прибавяме шоколада при яйцата. Най-накрая прибавяме брашното. Изсипваме сместа в покрита с пекарска хартия тавичка. Отгоре разпределяме соса и с острието на нож правим фигурки. Печем в загрята на 175*Ц фурна за 30-40 мин.
onecaketwocake.com

Сладкиш с вишни и кокос


150 гр. меко масло
250 гр. захар
3 яйца
450 мл. бита сметана
160 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
200 гр. кокосови стърготини

Отцедените плодове от 1 компот вишни Разбиваме маслото със 175 гр. захар до получаване на пухкава смес. Прибавяме яйцата 1 по 1. Прибавяме битата сметана и пресятите заедно брашно и бакпулвер. Изсипваме сместа в намаслена закопчаваща форма( 26 см.). Смесваме вишните със 75 гр. кокос и разпределяме върху тестото. Печем 30 мин. на предварително загрята на 200*Ц фурна. Смесваме останалата сметана, захарта и кокоса. Разпределяме върху сладкиша и печем още 20 мин.
Foodies